Пробирливо јадење

Пречките во развојот и пробирливоста во јадењето честопати се појавуваат заедно. Комплицираните рецепти и обидите да се маскира здрава храна во онаа која е „прифатлива” нема да ја подобрат исхраната на детето.

Проблем 1: Погрешно перцепирање на ниво на сензори во устата или слаби орални моторни способности. Дете кое се брани да биде допрено честопати е хиперсензитивно на ниво на устата,која има потребна да биде стимулирана, а тоа, пак, честопати се манифестира со џвакање на облека и др. Слабиот мускулен тонус на ниво на устата и лицето честопати се должат на посериозни орално - моторни проблеми. Слабто смукање, џвакање и голтање можат да предизвикаат страв или ситуација во која детето нема да сака да ја отвори устата кога во своја близина ќе види храна. Правењето на тест за голтање, и неговиот позитивен резултат не гарантира дека детето ќе може да џвака и голта постојано, или, пак, ќе има доволно сила за да може да конзумира цел оброк.

Повеќе: Пробирливо јадење

Аутизам и напади

Аутизам и напади

Речиси една од четири личности со аутизам, добива напади за време на пубертетот. Точната причина за започнувањето на добивање напади не е позната, но се смета дека се заради хормоналните промени во телото.

Понекогаш нападите се видливи (пропратени со грчеви); но кај повеќето аутисти тие претставуваат мали и субклинички напади кои не можат да се забележат со обично набљудување.

Повеќе: Аутизам и напади

Страница 2 од 2

Поздрав за храбрите

Радосница

За твојот роденден

Дознај повеќе

 • Вистинска приказна +

  Можеби со Божја волја, или можеби заради мали промени на гените, но од љубов, на нечија радост, се роди НЕКОЈ, малечко Цвеќе со едно ливче Повеќе...
 • Церебрална парализа +

  Церебралната парализа е состојба предизвикана заради оштетување на мозокот кое се случило пред, за време, или, пак, бргу по раѓањето на детето. „Церебрална“ се однесува Повеќе...
 • Ментална заостанатост +

  Ментлна заостанатост е генерализирано нарушување кое се појавува пред личноста да достигне зрелост и се карактеризира со значајно попречено спознајно функционирање и недостатоци во две Повеќе...
 • Даунов синдром +

  Дауновиот синдром ехромозомско нарушување, предизвикано од екстра генетички материјал во 21 хромозом. Медицински гледано, Дауновиот синдром се нарекува Трисомија 21. Всушност тој претставува грешка во Повеќе...
 • Aутизам +

  Аутизмот е комплексна развојна неспособност која типично се појавува во првите три години од животот. Тоа е нарушување на мозочната функција која влијате врз способноста Повеќе...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4