Бруксизам

Бруксизам (крцкање со заби)

Крцкањето со заби се појавува од различни причини кои се движат од анксиозност до нерамни заби. Важно е да се открие дали крцкањето со заби е секундарно на нешто друго. Ако причината за бруксизмот е нешто лошо за детето на друг начин, како, на пример, хронична болка или анксиозност, се разбира дека е поважо прво да го решиш тој проблем. (Болката за која зборуваме би била на друго место во телото, не во забите).

Ако крцкањето со заби е резултат на нерамни заби, стоматолог ќе треба да утврди дали е потребно израмнување или некој друг третман. Нема причина зошто дете со ментални проблеми не би носело протеза, ако детето соработува.

Добрата вест е дека кај повеќето деца, самото крцкање не предизвикува трајни повреди, освен што го менува изгледот на забите. Не предизвикува кариес ниту дуги проблеми, под услов устата да е чиста. Можеби звучи лошо, особено ноќе додека спијат, но тоа е нешто со кое ќе треба да живееме, а и со кое треба околината да се навикне (еднаш видов маица на една конференција за деца со Даунов синдром: „Проблемот не е како изгледам, туку како ти ме гледаш“).

Поздрав за храбрите

Радосница

За твојот роденден

Дознај повеќе

 • Вистинска приказна +

  Можеби со Божја волја, или можеби заради мали промени на гените, но од љубов, на нечија радост, се роди НЕКОЈ, малечко Цвеќе со едно ливче Повеќе...
 • Церебрална парализа +

  Церебралната парализа е состојба предизвикана заради оштетување на мозокот кое се случило пред, за време, или, пак, бргу по раѓањето на детето. „Церебрална“ се однесува Повеќе...
 • Ментална заостанатост +

  Ментлна заостанатост е генерализирано нарушување кое се појавува пред личноста да достигне зрелост и се карактеризира со значајно попречено спознајно функционирање и недостатоци во две Повеќе...
 • Даунов синдром +

  Дауновиот синдром ехромозомско нарушување, предизвикано од екстра генетички материјал во 21 хромозом. Медицински гледано, Дауновиот синдром се нарекува Трисомија 21. Всушност тој претставува грешка во Повеќе...
 • Aутизам +

  Аутизмот е комплексна развојна неспособност која типично се појавува во првите три години од животот. Тоа е нарушување на мозочната функција која влијате врз способноста Повеќе...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4