Стоматологија

Стоматологија за деца и возрасни со ментални нарушувања

1. Вовед. На интернет има многу коментари во врска со денталната грижа за нашите деца. Има родители кои се многу загрижени за тоа. Јас сум стоматолог од Ст. Луис, Мисури, САД веќе 17 години и имам голем интерес за пациенти со посебни потреби – ментално или телесно хендикепирани, пациенти со проблеми во однесувањето, медицински проблеми, со тиe кои имат фобии од заболекари и сл. Имaм специјализирано болничка стоматологија и сум клинички асистент- професор на медицинскиот универзитет во Ст. Луис. Исто така сум и дел од вработените на четири локални болници, вклучувајќи ја и детската болница „Кардинал Гленон“. Сметам дека сум квалификуван да дадам одредени совети кои можете да ги прочитате подолу. Не заборавајте, овие се само генерални забелешки, кои не можете веднаш да ги примените на сите деца (или возрасни) со ментални проблеми. Тие забелешки не се замена на тоа што ќе го каже вашиот стоматолог откако ќе направи темелен преглед, рентгенска снимка, и ќе постави индивидуална дијагноза. Значи, тоа што ќе го прочитате е мое сопствено мислење, врз основа на моето искуство со илјадници пациенти со различно ниво на ментална заостанатост.

Повеќе: Стоматологија

АТЕЦ

Проценката за третманите за аутизам (Autism Treatment Evaluation Checklist -ATEC) била дизајнирана со цел да им помогне на родителите, лекарите и истражувачите да проценат практично секаков вид третман за аутизам (или, пак, за која и да било друга ментална состојба). Со помош на овој бесплатен интернет тест може да се пресметаат вредностите и поените на четирите подгрупи, како и вредноста на целиот тест. Резултатите се проценуват врз основа на вашите одговори и соодветно на одредена скала. Колку се повисоки резултатите на подгрупите, како и на вкупниот резултат, толку повеќе има проблеми кај личноста која се проценува.

Повеќе: АТЕЦ

Бруксизам

Бруксизам (крцкање со заби)

Крцкањето со заби се појавува од различни причини кои се движат од анксиозност до нерамни заби. Важно е да се открие дали крцкањето со заби е секундарно на нешто друго. Ако причината за бруксизмот е нешто лошо за детето на друг начин, како, на пример, хронична болка или анксиозност, се разбира дека е поважо прво да го решиш тој проблем. (Болката за која зборуваме би била на друго место во телото, не во забите).

Повеќе: Бруксизам

AD/HD

AD/HD (Attention - Deficit / Hyperactivity Disorder) – (Недостаток на внимание / хиперактивно нарушување) е невробиолошко нарушување што се карактеризира развојно несоодветна импулсивност, губење на фокусот и, во некои случаи, хиперактивност која се појавува во детството, најчесто до 7 годишна возраст. Децата дијагностицирани со AD/HD доцнат со својот развој 2-4 години зад своите врсници и честопати имаат и други состојби. За дете да биде дијагностицирано со AD/HD тоа мора да покажува барем 6 карактеристики од едната, или двете категории спомнати подолу. Симптомите мора да се почести и потешки отколку во просечно дете на иста возраст. Симптомите мора да се набљудуваат барем 6 месеци.

Повеќе: AD/HD

Страница 1 од 2

Поздрав за храбрите

Радосница

За твојот роденден

Дознај повеќе

 • Вистинска приказна +

  Можеби со Божја волја, или можеби заради мали промени на гените, но од љубов, на нечија радост, се роди НЕКОЈ, малечко Цвеќе со едно ливче Повеќе...
 • Церебрална парализа +

  Церебралната парализа е состојба предизвикана заради оштетување на мозокот кое се случило пред, за време, или, пак, бргу по раѓањето на детето. „Церебрална“ се однесува Повеќе...
 • Ментална заостанатост +

  Ментлна заостанатост е генерализирано нарушување кое се појавува пред личноста да достигне зрелост и се карактеризира со значајно попречено спознајно функционирање и недостатоци во две Повеќе...
 • Даунов синдром +

  Дауновиот синдром ехромозомско нарушување, предизвикано од екстра генетички материјал во 21 хромозом. Медицински гледано, Дауновиот синдром се нарекува Трисомија 21. Всушност тој претставува грешка во Повеќе...
 • Aутизам +

  Аутизмот е комплексна развојна неспособност која типично се појавува во првите три години од животот. Тоа е нарушување на мозочната функција која влијате врз способноста Повеќе...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4