Пет нешта

Пет нешта што треба да ги направиш кога докторот ќе каже „Да почекаме и да видиме“

Пет нешта што треба да ги направиш кога докторот ќе каже „Да почекаме и да видиме“

Значи, те загрижува твоето дете и за таа грижа си му кажал на педијатарот. Тогаш, тој ги кажува зборовите што не сакаш да ги слушнеш: „Да почекаме, па да видиме“. Добредојде во клубот на загрижените! Можеби советот е да се почека три, шест, осум месеци. А за сето тоа време, грижата само расте, а заедно со грижата расте и беспомошноста – не знеш како да постапиш! Ако, као личност, си повеќе проактивна, отколку пасивна, постави му ги на докторот следните пет прашања. Од нив нема никаква штета:

Повеќе: Пет нешта

Заменки

ЗаменкиЗаменките се зборови кои ги ползуваме кога зборуваме за себеси, или за други луѓе, и вклучуваат мене, јас, ти, негово, нејзино, таа, тие, ние

Дали твоето дете правилно ги ползува заменките? На пример, дали вели „Мене сака уште“? – наместо: „Јас сакам уште“. Ако детето има проблеми со правилното ползување на заменките, ти ќе треба да му помогнеш тоа да ги разбере различните заменки и кога да ги ползува. Следните активности ќе ти помогнат во тоа.

Повеќе: Заменки

Што се тоа „позициони зборови“

„Позиционите зборови“, односно „прилози за место“ се зборови кои ја опишуваат местоположбата на предмети или луѓе. Има многу такви зборови, меѓу кои се и: во, надвор, горе, долу, под, зад, пред, блиску, покрај, помеѓу … Некои од овое зборови се многу лесниз а разбирање и децата бргу ги совладуваат.Има и такви кои се потешки и за чие разбирање е потребно многу повеќе време.

Повеќе: Што се тоа „позициони зборови“

Концентрација

Како да му помогнеш на своето дете да се концентрира

Дали твоето дете бргу губи концентрација? На пример:

Дали „скока“ од игра до игра?

Дали лесно му се одзема вниманието ако има движење или шум во собата?

Повеќе: Концентрација

Поздрав за храбрите

Радосница

За твојот роденден

Дознај повеќе

 • Вистинска приказна +

  Можеби со Божја волја, или можеби заради мали промени на гените, но од љубов, на нечија радост, се роди НЕКОЈ, малечко Цвеќе со едно ливче Повеќе...
 • Церебрална парализа +

  Церебралната парализа е состојба предизвикана заради оштетување на мозокот кое се случило пред, за време, или, пак, бргу по раѓањето на детето. „Церебрална“ се однесува Повеќе...
 • Ментална заостанатост +

  Ментлна заостанатост е генерализирано нарушување кое се појавува пред личноста да достигне зрелост и се карактеризира со значајно попречено спознајно функционирање и недостатоци во две Повеќе...
 • Даунов синдром +

  Дауновиот синдром ехромозомско нарушување, предизвикано од екстра генетички материјал во 21 хромозом. Медицински гледано, Дауновиот синдром се нарекува Трисомија 21. Всушност тој претставува грешка во Повеќе...
 • Aутизам +

  Аутизмот е комплексна развојна неспособност која типично се појавува во првите три години од животот. Тоа е нарушување на мозочната функција која влијате врз способноста Повеќе...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4