Ментална заостанатост

Ментлна заостанатост е генерализирано нарушување кое се појавува пред личноста да достигне зрелост и се карактеризира со значајно попречено спознајно функционирање и недостатоци во две или повеќе адаптивни однесувања. Порано, менталната заостанатост се дефинирала преку коефициентот на интелигенција (IQ под 70). Денес менталната ретардација се дефинира не само како спознаен проблем, туку и како способност за функционирање во опкружувањето. Затоа, дури и личност која има низок  IQ, а која нема функционални проблеми, не се смета за ментално заостаната.

Синдромската ментална заостанатост е интелектуален недостаток кои е секогаш поврзан со други медицински симптоми како и симптоми на однесувањето. Несиндромската ментална заостанатост се однесува на интелектуален недостаток кој се појавува без да има други ненормалности.

Сите знаци и симптоми на ментална заостанатост се поврзани со однесувањето. Повеќето личности со ментална заостанатост не изгледаат „поинакви“. Менталната заостанатост се забележува така што:

Децата започнуваат да ползат и одат подоцна отколку другите деца.

Почнуваат да зборувааат подоцна.

Имаат недостаток на помнење.

Тешко учат општествени норми.

Имаат тешкотии при решавање на проблеми.

Задоцнет развој на адаптивно однесување, како што е самопомош, грижа за себеси, хигиена и сл.

Недостаток на општествени инхибитори.

Поздрав за храбрите

Радосница

За твојот роденден

Дознај повеќе

 • Вистинска приказна +

  Можеби со Божја волја, или можеби заради мали промени на гените, но од љубов, на нечија радост, се роди НЕКОЈ, малечко Цвеќе со едно ливче Повеќе...
 • Церебрална парализа +

  Церебралната парализа е состојба предизвикана заради оштетување на мозокот кое се случило пред, за време, или, пак, бргу по раѓањето на детето. „Церебрална“ се однесува Повеќе...
 • Ментална заостанатост +

  Ментлна заостанатост е генерализирано нарушување кое се појавува пред личноста да достигне зрелост и се карактеризира со значајно попречено спознајно функционирање и недостатоци во две Повеќе...
 • Даунов синдром +

  Дауновиот синдром ехромозомско нарушување, предизвикано од екстра генетички материјал во 21 хромозом. Медицински гледано, Дауновиот синдром се нарекува Трисомија 21. Всушност тој претставува грешка во Повеќе...
 • Aутизам +

  Аутизмот е комплексна развојна неспособност која типично се појавува во првите три години од животот. Тоа е нарушување на мозочната функција која влијате врз способноста Повеќе...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4